
Jelentős a magas bétakarotin-tartalma miatt, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin).
A karotin nem más, mint az A-vitamin elő-vitaminja.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át ,amely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, így könnyedén túladagolható.
Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen.
A sárgarépa tartalmaz még kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat.
A szájon át adott béta-karotin megfelelő mennyiségbne jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását – különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.
Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A nagymennyiségű kálium tartalma a vér savtalanítását segíti elő.
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő.
A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.
A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.