slider not found: 5
  • Vitalkid
  • Nem eszik a gyermekem zöldséget, gyümölcsöt
  • Zöldség, gyümölcs enciklopédia
  • Fitotápanyagok
  • Az egészséges gyerek
  • Gyereksarok

Flavonoidok

A jelenlegi ismereteink szerint nagyon fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségmegelőzésben. Az összes flavonoid mennyiség összehasonlítása (150 növény - öt leggyakrabban előforduló flavonoidvegyület: kvercetin, a miricetin , az apigenin, a kempferol és a luteolin) alapján a hagymafélék, a spenót, a zeller, különböző lencsefélék... a leggazdagabb forrásaink.


Milyen gyümölcsök, milyen flavonoidokat tartalmaznak?

fekete tea - katechinek  
áfonyalé – proantocyanidin
kék szőlő, szőlőmag kivonat - proantocyanidin
kakaó - proantocyanidin, katechinek
petrezselyem, ganoderma gomba – apigenin
alma, feketeribizli - quercetin, proantocyanidin, antocyanidin
hagyma, gingko biloba - quercetin
vörösbor - proantocyanidin, antocyanidin, quercetin

A flavonoidok az egyéb fenolos szerkezetû vegyületekhez hasonlóan a növényi metabolizmus másodlagos termékei, a növényi sejtekben alapvetõ védelmi funkciót töltenek be. Laboratóriumi és epidemiológiai tanulmányokban bizonyított kémiai, biológiai és biokémiai hatásaik szerteágazóak. Szerepük a betegségek megelõzésében és az egészség megõrzésében megkérdõjelezhetetlen.

Hazánkban az utóbbi években megsokszorozódott a forgalomban lévõ flavonoid hatóanyagú gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és étrendkiegészítõk száma. A növényi flavonoidok szerepérõl, kémiai szerkezetérõl, élettani hatásáról az elmúlt negyven évben rendszeresen jelentek meg összefoglaló tanulmányok , de az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk és jelentõségük még ma sem teljesen tisztázott.
A flavonoidok az élelmiszerek nem tápanyag komponensei, vagyis nem jelentenek tápértéket az emberi szervezet számára.
Napjainkban számos kísérleti munka eredménye támasztja alá a flavonoidok antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentõ, összességében egészségvédõ és betegségmegelõzõ tulajdonságait. 

A polifenolok számos funkciói ismertek a növényvilágban: pigmentálás, a mikroorganizmusok és egyéb növényi kártevõk gombák, rovarok, csigák stb. elleni védelem, enzimaktivitások regulációja, szignálfunkció a nitrogénmegkötõ baktériumok számára.
Az élelmiszerként szolgáló növényi anyagokban természetes színezõanyagok, ízkomponensek, antioxidánsok . A flavonoidok legtöbbször halványsárgás vagy tejfehér színûek, de vannak ettõl eltérõ megjelenésû vegyületek is.
A flavonoidok igen széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. A részben vagy teljesen bizonyított hatások meglehetősen szerteágazók. Az in vitro, valamint az utóbbi öt évben megsokszorozódott in vivo vizsgálatok alapján a flavonoidok kedvező hatásai a következő biokémiai folyamatok köré csoportosíthatók:

1. antioxidáns hatás és/vagy szabadgyök-befogás,
2. immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatás - nagy valószínűséggel az arachidonsav-metabolizmus módosításán keresztül, asztmaellenes és antiallergén hatás,
3. más enzimek aktivitásának módosítása, általában gátlása,
4. antivirális, antibakteriális hatás,
5. ösztrogénaktivitás (izoflavonoidok),
6. mutagenezist és karcinogenezist befolyásoló hatás,
7. hepatoprotektív hatás,
8. véredényrendszer működését, állapotát befolyásoló hatás, vaszkuláris permeabilitás módosítása.

 

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok