slider not found: 5
  • Vitalkid
  • Nem eszik a gyermekem zöldséget, gyümölcsöt
  • Zöldség, gyümölcs enciklopédia
  • Fitotápanyagok
  • Az egészséges gyerek
  • Gyereksarok

Polifenolok

A polifenolok olyan természetes vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő bizonyos fajta gyümölcsökben: vörös áfonya, kék áfonya, tőzegáfonya, szőlő, citrus fajták (narancs, citrom, lime, grapefruit), a teafűben, extra szűz olíva olajban, fekete csokoládéban, stb

.

A polifenolokat családokra bontjuk, mint flavonok, proantocyanidinek, stilbének, lignanok.
Az első szintetizált flavonoid Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, ez pedig a P vitaminnak nevezett Rutin volt.

A polifenolok iránti érdeklődés akkor nőtt meg igazán, mikor kiderült, hogy korunk két legpusztítóbb betegségcsoportjában (rosszindulatú daganatok, valamint a szív-, és keringési rendszer betegségei) komoly védő hatással rendelkeznek.

Az olíva olaj jótékony hatásáért is elsősorban igen magas polifenol tartalma felelős (hidegen sajtolt, extra szűz). Valószínű, hogy a mediterrán paradoxon oka nem a vörösbor fogyasztásban, hanem a sok zöldség és olíva fogyasztásban rejlik.
A polifenolok a növényeket védik a Nap káros UV sugárzásától, de úgy tűnik, a mi sejtjeink védelmét is hatékonyan szolgálhatják korunk két legpusztítóbb betegségével szemben. Nincs toxikus hatásuk, nem rákkeltőek, hosszú ideig szedhetők folyamatosan.

Mire jó a polifenol?

Szív és érrendszer
A polifenolok védik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkentik a koleszterin mennyiségét és a vérnyomást.
Javítják az erek rugalmasságát, amelyek állapota jelzi a szív és érrendszeri betegségeket.

Anyagcsere
A polifenolok erős antioxidánsok, zsírégető termogén hatásúak, így segít a súly csökkentésbe.

Immunrendszer
A polfinelok védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben.
Antibakteriális hatásúak és csökkentik a gyulladást szervezetedben.
A növényekben található polifenolokban gazdag táplálkozás nemcsak a rák elleni küzdelemben hatékony, hanem igazoltan csökkenti az időskori elbutulás, másnéven demencia, a szemfenéki meszesedés, a szívbetegségek és a bőr idő előtti öregedésének kockázatát.
Több kutatás is sejttette, hogy a polifenolok rendszeres fogyasztása számos ráktípus kiújulását akadályozza meg, mint amilyen a mell-, a hasnyálmirigy-, a nyelőcső-, a petefészek-, a prosztata-, valamint a bőrrák.
A kutatások alapján a sok zöldséget, gyümölcsöt és zöld teát fogyasztó mellráktúlélők körében kevesebbszer újult ki a betegség.
A polifenolok rákellenes hatása antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhető, melyekkel a DNS-t védik a rákkeltő anyagoktól, és még a rákos sejtek szaporodását is gátolják.

A polifenolok hatása függ a beviteli forrás (étel, ital) szerkezetétől, annak emészthetőségétől, „biológiai hozzáférhetőségétől”, illetve attól is, hogyan alakul át a szervezetben.
Közel száz tanulmány áttekintése kimutatta, hogy a leghatékonyabban felszívódó polifenolok az izoflavonok, ezeket követik a katechinek és a flavononok; a leglassabb hasznosulási mutatókkal a proantocianidinek és az antocianinok rendelkeznek.
 

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok