slider not found: 5
  • Vitalkid
  • Nem eszik a gyermekem zöldséget, gyümölcsöt
  • Zöldség, gyümölcs enciklopédia
  • Fitotápanyagok
  • Az egészséges gyerek
  • Gyereksarok

A fitotápanyagokról általában

A növények fitotápanyagokat termelnek, hogy megvédjék magukat a vírusok, baktériumok, gombák, rovarok, aszály és a nap ellen. A fitotápanyagok gyakran a növényi élelmiszerek természetes színéért és ízéért is felelősek. Több száz olyan növényi táplálék van, amely ezen anyagok miatt előnyös egészségünkre nézve.


A fitotápanyagok jelen vannak a következő növényekben:
- hüvelyesek, zöldségek
- gyümölcsök
- teljes kiőrlésű gabonák
- diófélék
- magvak
- teák
- gyógynövények
- fűszerek

A jótékony fitotápanyagok

Széles körben végzett epidemiológiai tanulmányok mutatták ki, hogy a gyümölcsök és zöldségek napi legalább 5 alkalommal történő fogyasztása csökkenti számos étrenddel összefüggő betegség, például a rák és a szívbetegség kockázatát, és ez a védelem valószínűleg részben a fitotápanyagoknak köszönhető.


A legtöbb vitamintabletta nem tartalmazza ezeket a természetes növényi anyagokat. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a betegségek elleni védelmet több ilyen fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.
A fitotápanyagok valójában vegyületek óriási csoportját jelentik: még nem sikerült mindet azonosítani és osztályozni, de számuk akár a 80 000-t is elérheti.
Nagyobb alcsoportjaik a karotinoidok, a fitoszterolok, a szaponinok, a glükozinolátok és a polifenolok. Ezek az anyagok a tapasztalatok szerint rendkívül érdekes rákmegelőző, anti-mikrobiális, antioxidáns, trombózisgátló és gyulladásgátló hatást fejtenek ki.

A keményítőt nem tartalmazó zöldségek természetes formában több mikrotápanyagot tartalmaznak kalóriánként, mint bármilyen más élelmiszer.
Egyéb növényi élelmiszerek, például a hüvelyesek, csonthéjas és bogyós gyümölcsök és magvak szintén tartalmaznak bizonyos mennyiséget ezekből a fitotápanyagokból, a kávéban, a kakaóban és teában pedig polifenol található. A magas tápanyagtartalmú, különösen a keményítőt nem tartalmazó növényi ételek egészségesek és laktatóak, ugyanakkor nem járnak nagy kalóriabevitellel. Ezenkívül az általános vélekedés szerint növelik a hosszú és egészséges élet esélyét.
 

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok